• image
  • image
  • image
Previous Next

Examens

Theorie

Rijschool De Kempen biedt de mogelijkheid om theorieboeken en/of een CD-ROM aan te schaffen. Zo kun je jezelf optimaal voorbereiden op het theorie-examen. Dit doe je dan door middel van zelfstudie. Uiteraard kun je voor eventuele vragen over de theorie altijd bij je rijinstructeur terecht.

Theorie-examen

Het CBR neemt je theorie-examen af. Het examen voor de autotheorie bestaat uit 65 vragen: 25 voor gevaarherkenning, 30 voor verkeersregels en 10 voor verkeersinzicht. Bij het onderdeel gevaarherkenning moet je 13 van de 25 vragen je goed beantwoorden. Bij de overige twee onderdelen moet je 35 van de 40 vragen goed beantwoorden. Als je geslaagd bent, krijg je het theoriecertificaat meteen mee.

Tussentijdse toets

 

  • De tussentijdse toets (TTT) is een soort proefexamen. Het geeft je de mogelijkheid te ervaren hoe een echt examen eraan toe gaat. Zodra je opleiding vordert, kun je voor deze optie kiezen. De voordelen van een TTT op een rijtje:
  • Je krijgt vast een voorproefje op het echte praktijkexamen.
  • Je kunt je eigen vorderingen en opgedane vaardigheden testen. Zo weet je beter of je er al aan toe bent om op te gaan voor het praktijkexamen.
  • Na afloop van de TTT krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Hiermee kun je natuurlijk ook tijdens je lessen mee aan de slag.
  • Het adviesformulier kan de doorslag geven bij twijfel tijdens het examen.
  • Als je tijdens de TTT de bijzondere verrichtingen met succes volbrengt, krijg je tijdens het praktijkexamen vrijstelling van deze verrichtingen.
  • De praktijk leert dat de slaagkans door een TTT toeneemt.

 

Praktijkexamen

Als na overleg tussen jou en je instructeur blijkt dat je klaar bent voor het praktijkexamen, wordt het examen aangevraagd door je instructeur. De examenaanvraag vereist een verklaring van medische geschiktheid om het praktijkexamen af te leggen. Wanneer alles in orde is, zal je instructeur je tijdig op de hoogte stellen van de datum en het tijdstip van het examen.

Machtigen CBR 
Voordat de rijschool voor jou een tussentijdse toets of het praktijkexamen kan aanvragen, dien je hiervoor een machtiging af te geven. Deze machtiging geef je af aan het CBR. Dit is sinds 1 oktober 2009 voor alle autokandidaten verplicht. Leerlingen die motorrijles volgen of een E-achter-B-examen moeten doen, hoeven dus geen machtiging af te geven.

Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD. Je DigiD is jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Geef deze nooit aan een ander. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd. Klik hier voor een complete uitleg over het machtigen.

Ons rijschoolnummer is 2695G8. Het is verstandig dit nummer even te noteren. Dit nummer heb je namelijk nodig voor het regelen van de machtiging.